STIFF LITTLE FINGERS – LIVE AT ROCKPALAST 1980 & 1989

Artiest info
Website
facebook

Label: MIG Music

We hebben elders al eens uitgelegd wat de core business is van het Duitse platenlabel ‘MIG Music’ (MIG staat voor ‘Made In Germany’) maar we willen het toch nog graag eens opnieuw kort voor u samenvatten. Zij zijn gespecialiseerd in het bekomen van de originele beeld- en geluidsopnamen van live-optredens die zo’n 30 à 40 jaar geleden plaatsvonden voor de camera’s van het razend populaire muziekprogramma ‘Rockpalast’ op de ‘Westdeutscher Rundfunk’ oftewel ‘WDR’-televisie.

Nog straffer is dat ze voor de pas uitgebrachte box rond de Ierse punkrockformatie ‘Stiff Little Fingers’ zelfs hebben teruggegrepen naar twee van dergelijke live shows, namelijk ééntje uit 1980 en ééntje uit 1989. Dit resulteerde in een ‘collector’s item’ met twee cd’s met de geremasterde muziek van beide optredens en één DVD waarop de originale beelden van de show uit 1980 worden weergegeven.

Misschien eerst wat meer informatie over de groep ‘Stiff Little Fingers’ die in 1977 in het Noord-Ierse Belfast werd opgericht en die haar naam selecteerde op basis van een single uit 1976 van de Britse punkrockgroep ‘The Vibrators’. Dat hun rebellerende songs vaak de bloedige oorlog in Noord-Ierland als onderwerp hadden lijkt de evidentie zelve. Typerend voor dergelijke nummers was de song “Alternative Ulster” die destijds in Noord-Ierland tot nationale hymne werd verheven en die u op de tweede video kunt horen.

Zoals het een punkband past werd er ook constant gewisseld in de bezetting van de groep met enkel oprichter en gitarist Jake Burns als constante doorheen de hele looptijd van ‘Stiff Little Fingers’. Er zijn twee periodes waarin de band muzikaal actief was: de eerste duurde vijf jaar van 1977 tot 1982 toen ze er mee ophielden om vanaf 1987 tot op heden te reïncarneren en in een nieuwe bezetting aan een tweede leven te beginnen. De twee geregistreerde optredens voor ‘Rockpalast’ vonden dus telkens middenin deze twee periodes plaats.

In hun eerste periode werden vijf albums opgenomen en na de revival in 1982 kwamen er nog zeven nieuwe platen van deze groep op de markt, naast één ‘Best Of’ die “Assume Nothing, Question Everything” heette en in 2012 werd uitgebracht. Daarna werd er 2014 nog een laatste plaat opgenomen die “No Going Back” als titel kreeg. Het eerste ‘Rockpalast’-optreden vond op 30 november 1980 plaats in de ‘Westfalenhalle’ in Dortmund en de tweede show werd opgenomen in de ‘Philipshalle’ in Düsseldorf op 28 november 1989. Daarbij werden heel wat van de oudere nummers zoals “Alternative Ulster”, “Barbed Wire Love”, “Wasted Life” en “Tin Soldiers” opnieuw gespeeld, maar er waren ook twee nieuwe songs te horen met “Silver Lining” en “Listen”. In de bezetting van 1980 met Jake Burns op gitaar, Henry Cluney op gitaar en zang, Ali McMordie op basgitaar en Jim Reilly op drums werd er voor het concert in 1989 enkel voor het drumwerk gewisseld naar Dolphin Taylor. Het hoeft wellicht niet gezegd te worden maar we doen het toch: dit unieke document hoort thuis in de verzameling van elke fan van de punkrock uit de jaren 70-80 en van ‘Stiff Little Fingers’.

(valsam)